
 
   
DEPARTMENT OF HEALTH & HUMAN SERVICES  Office of the Secretary 

  
  
   Office of the General Counsel 
   Washington, D.C. 20201 

 
ADVISORY OPINION 21-03 ON MEDICARE COVERAGE WITH EVIDENCE 

DEVELOPMENT 
JANUARY 14, 2021 

 
The Office of the General Counsel (“OGC”) has received a question from a trade 

association about the appropriate application of coverage with evidence development (“CED”) in 
Medicare.  This advisory opinion addresses that question.   

 
The Centers for Medicare & Medicaid Services (“CMS”) has been using CED as the 

basis for coverage of items and services since at least July 12, 2006, when it first issued a 
guidance document outlining this theory of coverage.1  As CMS summarized at the time, the 
purpose of CED “is to generate data on the utilization and impact of the item or service evaluated 
in the [National Coverage Determination (“NCD”)], so that Medicare can a) document the 
appropriateness of use of that item or service in Medicare beneficiaries under current coverage; 
b) consider future changes in coverage for the item or service; c) generate clinical information 
that will improve the evidence base on which providers base their recommendations to Medicare 
beneficiaries regarding the item or service.”  In 2014, CMS issued a revised CED guidance 
document, stating, in pertinent part, as follows: “CED is a paradigm whereby Medicare covers 
items and services on the condition that they are furnished in the context of approved clinical 
studies or with the collection of additional clinical data.  In making coverage decisions 
involving CED, CMS decides after a formal review of the medical literature to cover an item or 
service only in the context of an approved clinical study or when additional clinical data are 
collected to assess the appropriateness of an item or service for use with a particular 
beneficiary.”2  

 
Social Security Act (“SSA”) Section 1862(a)(1)(A) provides that “no payment may be 

made . . . for items and services . . . which . . . are not reasonable and necessary for the diagnosis 
or treatment of illness or injury or to improve the function of a malformed body member,” unless 
an exception in one of the succeeding subparagraphs in SSA Section 1862 applies.  Thus, if an 
item or service is reasonable and necessary for diagnosis, treatment, or improving bodily 
function, or satisfies an exception, Medicare may cover it.  But if an item or service is not 
reasonable and necessary and does not fall within an exception, then Medicare is prohibited from 
paying for that item or service.   
                                                 
1 CMS, Guidance for the Public, Industry, and CMS Staff, National Coverage Determinations with Data Collection 
as a Condition of Coverage: Coverage with Evidence Development (July 12, 2006), available at 
https://www.cms.gov/Medicare/Coverage/DeterminationProcess/Downloads/ced.pdf.   
 
2 CMS, Guidance for the Public, Industry, and CMS Staff, Coverage with Evidence Development (Nov. 20, 2014), 
available at https://www.cms.gov/medicare-coverage-database/details/medicare-coverage-document-
details.aspx?MCDId=27. 
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CMS generally issues NCDs based on the conclusion that available evidence establishes 

that an item or service is “reasonable and necessary” under SSA Section 1862(a)(1)(A).  In 
previously issued guidance, CMS has explained that NCDs using CED can instead offer 
coverage under the exception set forth at SSA section 1862(a)(1)(E).  Section 1862(a)(1)(E) 
permits payment by Medicare for items and services “in the case of research conducted pursuant 
to section 1142,” where payment is “reasonable and necessary to carry out the purposes of that 
section.”  SSA Section 1142(a)(1) describes the authority of the Agency for Healthcare 
Research and Quality (“AHRQ”) to “conduct and support research with respect to the outcomes, 
effectiveness, and appropriateness of health care services and procedures in order to identify the 
manner in which diseases, disorders, and other health conditions can most effectively and 
appropriately be prevented, diagnosed, treated, and managed clinically . . . .”  Thus, CMS has 
interpreted (a)(1)(E) as authorizing Medicare payment for an item or service that is not 
reasonable and necessary for the diagnosis or treatment of illness or injury, but that is reasonable 
and necessary for purposes of research that AHRQ “support[s].”      

 
Section 1142(b)(3) also states that “[i]n establishing priorities under paragraph (1) for 

research and evaluation . . . the Secretary shall assure that such priorities appropriately reflect the 
needs and priorities of [Medicare], as set forth by the Administrator of [CMS].”  AHRQ and 
CMS collaborate under SSA Section 1142 to coordinate AHRQ priorities with the needs and 
priorities of the Medicare program.  AHRQ has reviewed all NCDs using CED that were 
established under SSA Section 1862(a)(1)(E) and has also set forth general standards for CED 
studies.  The record for each NCD using CED also contains a letter from AHRQ officials 
verifying AHRQ’s support under SSA Section 1142 for the associated clinical trials and research 
required as a condition of coverage.  AHRQ neither conducts nor financially contributes to the 
research. 
 

CMS has previously interpreted SSA Section 1862(a)(1)(E) as authority to make 
Medicare payment for items and services provided to study participants in CED clinical trials, 
under the theory that AHRQ “supports” this research by endorsing it.  Accordingly, although 
AHRQ is neither conducting the research, nor actively supporting the research through funding 
or other means, CMS has taken the position that AHRQ’s endorsement of the research is 
sufficient to qualify as “support” under SSA Section 1142. 
 

OGC has re-examined this issue and concluded that this prior interpretation of “support” 
leads to Medicare payment that is unlawful under Section 1862, because AHRQ has not been 
“supporting” the clinical trials and research required as part of an NCD using CED.  The term 
“support” as used in SSA Section 1142 is not defined, but this broad reading of the term is 
fundamentally inconsistent with the regulatory definition of “support” at 42 C.F.R. § 93.221.  
While this definition applies to research oversight under Title IX of the Public Health Service 
Act (“PHS Act”), and therefore is not controlling for purposes of interpreting the term “support” 
under SSA Section 1142, OGC now believes that the correct interpretation of the term “support” 
is to read it as having a meaning consistent with the definition of this term at 42 C.F.R. § 93.221.  
This regulation defines Public Health Service (including AHRQ) “support” to mean “funding, or 
applications or proposals therefor, for biomedical or behavioral research, biomedical or 
behavioral research training, or activities related to that research or training, that may be 



provided through: Funding for PHS intramural research; PHS grants, cooperative agreements, or 
contracts or subgrants or sub contracts under those PHS funding instruments; or salary or other 
payments under PHS grants, cooperative agreements or contracts.”  The term “support” is used 
throughout the PHS Act and is commonly understood to mean funding, whether by grant or 
otherwise.  See, e.g., PHS Act §§ 301(a)(3), 306(e), 405(b)(2) (“Support for an activity or 
program under this subsection may be provided through grants, contracts, and cooperative 
agreements.”).  Therefore, in order for an NCD using CED to lawfully invoke the exception at 
SSA Section 1862(a)(1)(E), AHRQ must “support” the study within the meaning of the 
definition at 42 C.F.R. § 93.221, which will involve more than merely endorsing the clinical 
study.   

This advisory opinion sets forth the current views of the Office of the General Counsel.3  
It is not a final agency action or a final order, and it does not have the force or effect of law. 
 
         //s// 
 
 

     Robert P. Charrow 
     General Counsel 

                                                 
3 See Air Brake Sys., Inc. v. Mineta, 357 F.3d 632, 647-48 (6th Cir. 2004) (holding that the Chief Counsel of the 
National Highway Traffic Safety Administration had delegated authority to issue advisory opinions to regulated 
entities in fulfillment of a congressional directive to promote regulatory compliance); 5 U.S.C. § 301 (“The head of 
an executive department ... may prescribe regulations for the government of his department, the conduct of its 
employees, [and] the distribution and performance of its business[.]”). 
 


