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Date:   March 14, 2014 
  
Subject:  Frequently Asked Question on Coverage of Same-Sex Spouses 
 
On February 27, 2013, the Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS) published final 
regulations implementing section 2702 of the Public Health Service Act (PHS Act).1 Section 
2702 of the PHS Act requires health insurance issuers offering non-grandfathered health 
insurance coverage in the group or individual markets (including qualified health plans offered 
through Affordable Insurance Exchanges or “Exchanges”2) to guarantee the availability of 
coverage unless one or more exceptions applies. The preamble to the final regulations (78 FR at 
13417) indicates that discriminatory marketing practices or benefit designs represent a failure by 
health insurance issuers to comply with the guaranteed availability requirements, and the final 
regulations at 45 CFR 147.104(e) establish certain marketing and nondiscrimination standards in 
the regulation text.  The following serves to clarify the meaning of the terms used in 45 CFR 
147.104(e) for the purposes of describing the requirements health insurance issuers must meet to 
ensure guaranteed availability of coverage. 
 
Q: If a health insurance issuer in the group or individual market offers coverage of an 
opposite-sex spouse, may the issuer refuse to offer coverage of a same-sex spouse? 
 
No. Federal regulations at 45 CFR 147.104(e) provide that a health insurance issuer offering 
non-grandfathered group or individual health insurance coverage cannot employ marketing 
practices or benefit designs that discriminate on the basis of certain specified factors. One such 
factor is an individual’s sexual orientation. As CMS has used the terms in this regulation, an 
issuer is considered to employ marketing practices or benefit designs that discriminate on the 
basis of sexual orientation if: 
 

(1) The issuer offers coverage of an opposite-sex spouse; and  
(2) The issuer chooses not to offer, on the same terms and conditions as those offered to 

an opposite-sex spouse, coverage of a same-sex spouse based on a marriage that was    

                                                 
1 Patient Protection and Affordable Care Act; Health Insurance Market Rules; Rate Review, 78 FR 13406 (February 
27, 2013). 
2 Exchanges are also known as Health Insurance Marketplaces or “Marketplaces.” 
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validly entered into in a jurisdiction3 where the laws authorize the marriage of two  
individuals of the same sex, regardless of the jurisdiction in which the insurance 
policy is offered, sold, issued, renewed, in effect, or operated, or where the 
policyholder resides.   

 
This section does not require a group health plan (or group health insurance coverage provided in 
connection with such plan) to provide coverage that is inconsistent with the terms of eligibility 
for coverage under the plan, or otherwise interfere with the ability of a plan sponsor to define a 
dependent spouse for purposes of eligibility for coverage under the plan. Instead, this section 
prohibits an issuer from choosing to decline to offer to a plan sponsor (or individual in the 
individual market) the option to cover same-sex spouses under the coverage on the same terms 
and conditions as opposite sex-spouses. 
 
CMS is issuing this guidance to clarify the current regulations’ prohibition against discrimination 
based on sexual orientation. This guidance operates to clarify these terms as CMS has used them 
in 45 CFR 147.104(e). This clarification is consistent with the policy of ensuring that all 
individuals have access to health coverage. At the same time, we recognize that some issuers 
may not have understood the prohibition as described in this guidance when designing their 
policies for the 2014 coverage year. Accordingly, while issuers are encouraged to implement this 
clarification for the 2014 coverage year, we expect issuers to come into full compliance with the 
regulations as clarified in this guidance no later than for plan or policy years beginning on or 
after January 1, 2015.  We also expect States4 to begin enforcing the regulations in accordance 
with this clarification no later than for plan or policy years beginning on or after January 1, 2015.  
CMS will not consider a State to be failing to substantially enforce PHS Act section 2702 in 
connection with this clarification for earlier policy years. 
 

                                                 
3 For purposes of this guidance, the term “jurisdiction” means any domestic or foreign jurisdiction having the legal 
authority to sanction marriages.  
4 For purposes of this guidance, the term “State” means each of the several States, the District of Columbia, Puerto 
Rico, the Virgin Islands, Guam, American Samoa, and the Northern Mariana Islands. 




